UV-C met stofzuiger helpt goed tegen infectieuze micro-organismen !

  • Geplaatst op
  • 0
UV-C met stofzuiger helpt goed tegen infectieuze micro-organismen !

Nieuw onderzoek wijst uit dat de toevoeging van ultraviolet licht aan een stofzuiger de verwijdering van potentieel besmettelijke micro-organismen van het oppervlak van een matras, tapijt e.d. bijna kan verdubbelen in vergelijking met alleen stofzuigen.

Nieuw onderzoek toont aan dat de toevoeging van ultraviolet licht aan een stofzuiger de verwijdering van potentieel besmettelijke micro-organismen van het oppervlak van een tapijt bijna kan verdubbelen in vergelijking met alleen stofzuigen. Onderzoekers zeggen dat de bevindingen aangeven dat de integratie van de kiem dodende eigenschappen van UV-licht aan het stofzuigen zouden kunnen leiden tot het verminderen van allergenen en pathogenen in tapijten.

 "Wat dit ons vertelt is dat een stofzuiger met UV-technologie is die effectief is in het verminderen van het oppervlak microben. Dit is veelbelovend voor de volksgezondheid, maar we hebben meer gegevens nodig", zegt Timothy Buckley, universitair hoofddocent en voorzitter van milieu en gezondheid wetenschappen aan de Ohio State University en senior auteur van de studie.

"Tapijten zijn berucht als een bron voor blootstelling aan een veel slechte stoffen, waaronder chemische stoffen, allergenen en microben. We hebben hulpmiddelen nodig die effectief en praktisch zijn om het bijbehorende risico voor de volksgezondheid te verminderen. Dit vacuüm technologie lijkt te zijn een stap in de goede richting. "

Het onderzoek verschijnt online in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

Voor dit onderzoek, Buckley en collega's testten een in de handel verkrijgbare staande stofzuiger, waarbij afzonderlijk en in combinatie de standaard beater-bar (roterende borstel) werd geëvalueerd, evenals de lamp die kiem dodende straling uitzendt

UV-C licht met een golflengte van 253,7 nanometer is uitgebreid bestudeerd vanwege haar desinfecterende eigenschappen in water, lucht en voedsel en op een verschillende oppervlakken. Dit is de eerste studie van de effecten op tapijt oppervlakken.

De Ohio State onderzoeksgroep selecteerde meerdere 3-bij-drie-voet secties van tapijt van verschillende typen van drie instellingen: een commercieel strak-lus tapijt in een universiteit vergaderruimte, middelgrote en Berbertapijt met langere, dichte lussen in een gemeenschappelijke ruimte van een appartementencomplex en een eengezinswoning.

Onderzoekers verzamelde monsters van elke tapijtgedeelte met  behulp van contact platen die op de vloer werden gedrukt om microben van het tapijt oppervlakken te halen. Ze verzamelde monsters van verschillende locaties op elke testlocatie om een representatief monster te verkrijgen van de soorten die op de tapijten aanwezig waren.

Na bemonstering werden de platen 24 uur in een laboratorium geïncubeerd en het aantal kolonies werd geteld. De platen bevatte groeimedia met name geschikt voor schimmels die gewoonlijk worden aangetroffen in een binnen omgevingen, waaronder Penicillium en Zygomycetes.

Elke behandeling werd afzonderlijk getest door het verzamelen van meerdere monsters van elke 3-bij-drie-voet sectie voor en na de behandeling: stofzuigen alleen, de toepassing van UV-C licht alleen, of een combinatie van UV-C licht en stofzuigen. In alle geval werden de tapijten gezogen met een snelheid van 1,8 meter per seconde gedurende twee minuten. 

Stofzuigen alleen verminderde de microben met 78 procent, UV-C licht alleen al leverde 60 procent vermindering van de microben op, en de combinatie van kloppen/zuigen en UV-C licht verminderde de microben op het tapijt oppervlakken met 87 procent. Bij het bekijken van de microbe hoeveelheden, vonden de onderzoekers dat, gemiddeld, stofzuigen alleen 7,3 kolonie vormende eenheden microben per contact plaat verwijderde en de UV-C licht 6,6 kolonie vormende eenheden per plaat verwijderde. De combinatie van UV-C licht en stofzuigen leverde de grootste reductie van kolonie vormende eenheden op: 13 per plaat.

"We concludeerden dat een met UV-C-uitgeruste stofzuiger ongeveer de som van de individuele effecten geproduceerde, en daarom was de UV-C verantwoordelijk voor een geschatte verdubbeling van de effectiviteit van de stofzuiger in het verminderen van de oppervlakte-gebonden microbiële belasting," aldus Buckley.

Oppervlakken in woonomgevingen, en in het bijzonder tapijten, worden gezien als potentieel gezondheidsrisico's omdat ze een reservoir zijn voor de opeenhoping van een verscheidenheid aan verontreinigingen. Degenen die het meest gevoelig zijn voor infecties, waaronder ouderen, astmapatiënten, de zeer jonge kinderen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, lopen mogelijk een verhoogd risico, omdat zij het grootste deel van hun tijd binnenshuis, merkte Buckley op.

"De beste volgende stap zou zijn om deze UV-C stofzuiger technologie te testen in een aantal omgevingen, waar we de specifieke pathogenen kunnen uitzetten met een verhoogd risico voor de gezondheid,  ", aldus Buckley. "De thuisomgeving zou bijzonder belangrijk zijn, want daar brengen mensen het leeuwendeel van hun tijd door en komen ze waarschijnlijk in nauw contact met tapijt."

De meeste natuurlijke UV-C straling van de zon wordt geabsorbeerd in de atmosfeer, maar langdurige blootstelling aan kunstmatige UV-C-bronnen kan de huid en oog schade veroorzaken. Deze stofzuigers zijn ontworpen om de blootstelling aan de schadelijke straling van de  UV-C lamp te voorkomen, aldus Buckley.

Bron: Ohio State University

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden