Leuke Column over onze Jannie in het AD/GELDERLANDER

Leuke Column over onze Jannie in het AD/GELDERLANDER

Ik heb een nieuwe vriendin. Haar naam is Jannie. Ik houd van haar. Mijn vrouw is dol op haar. De kinderen zeggen ’s ochtends: ‘Goedemorgen Jannie, heb je goed geslapen?’ Ook de kinderen in de buurt zijn al naar Jannie wezen kijken. ‘Is Jannie al bezig?’ vragen ze.

Robotstofzuiger Jannie is een beetje dom, maar we kunnen niet meer zonder

LEKKER MAKKELIJK Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Alex haalde een robotstofzuiger in huis en voorspelt dat over tien jaar geen gezin meer zonder kan.

Ik heb een nieuwe vriendin. Haar naam is Jannie. Ik houd van haar. Mijn vrouw is dol op haar. De kinderen zeggen ’s ochtends: ‘Goedemorgen Jannie, heb je goed geslapen?’ Ook de kinderen in de buurt zijn al naar Jannie wezen kijken. ‘Is Jannie al bezig?’ vragen ze.


Voor de duidelijkheid, Jannie is een stofzuiger. Een robotstofzuiger om precies te zijn. We mochten haar een paar weken lenen van fabrikant Zoef Robot uit Arnhem, die ook haar collega’s Miep, Bep, Sjaan en andere verkoopt, naast raamwasrobot Bobbie, zwembadschoonmaakrobot Pieter en robotgrasmaaiers Harm en Rob.

 

Heb niet al te hoge verwachtingen, zeiden de Zoefers. Jannie is een aanvulling, zodat je nog maar één keer in de week hoeft te stofzuigen. Ze hadden ongelijk. Jannie heeft zich haast onmisbaar gemaakt in die paar weken. Elke dag kwam ze tevoorschijn uit haar oplaadpunt en ging ze noest aan het werk. Onze enige taak was de vloer vrijmaken. Dat bleek een goede motivatie om iedere dag de meeste spullen goed op te ruimen.

De eerste zuigbeurt zoekt Jannie haar weg door de kamer en na verloop van tijd weet ze ongeveer waar ze een obstakel kan verwachten, ook al wordt bij ons nogal eens met meubilair geschoven. Botsen doet Jannie vaak genoeg, maar ze laat zich er niet door uit het veld slaan en gaat onverstoord verder. Heel slim is ze niet. Als ze terug moet naar haar oplaadpunt, neemt ze soms echt een onhandige route en de logica achter haar schoonmaakschema konden we moeilijk ontdekken. Dat zal het verschil zijn tussen de duurste en goedkopere robots, deze kost 319 euro.
Jannie heeft wat sensoren en een beperkt leervermogen, maar ze komt onder onze bank, hobbelt de mat op en laat zich amper tegenhouden. Ze kan zelfs dweilen en ook al is dat niet meer dan een nat doekje over de grond trekken, het doet wel iets.

 

Iedereen is dol op Jannie. Alleen de kat moest aan haar wennen. Het ding kwam plots onder de bank vandaan en zoog ook nog eens de brokjes op die hij uit zijn bakje had geduwd. Maar zelfs hij tolereerde Jannie op een goed moment zonder nog naar haar te kijken.

We waren even dat gezin uit de jaren 50 dat als enige in de straat een televisie had. Zo moet het toen geweest zijn. Het zou best kunnen dat over tien jaar geen huishouden meer zonder robots kan. Voor scepsis is geen reden. Als iets lekker makkelijk is, dan is het een robotstofzuiger.

Bekijk hier het orginele artikel.

Nynke de Jong (34), Hanneke Hendrix (39) en Alex van der Hulst (42) hebben kinderen in de leeftijd van 1 tot 8 jaar. Ze hebben de opvoed-podcast Ik Ken Iemand Die en schreven het gelijknamige boek.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden